Η  Ορμήδεια  σας  καλωσορίζει www.ormidheia.com

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ*ΣΤΙΓΜΕΣ 1974*ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ*ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ*ΧΑΡΤΗΣ*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ*ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ*ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΙΓΚΗΣ

Ο Κώστας, γιος του Χριστοφή Πρίγκη και της Παναγιώτας Κασιουρή, γεννήθηκε στην Ορμήδεια στις 18.04.1944. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειάς του.

Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, όπως και τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, πήγε να μάθει τέχνη και έγινε κουρέας. Ο Κώστας αγαπούσε ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και διετέλεσε ποδοσφαιριστής και διοικητικός παράγοντας της Ομόνοιας Ορμήδειας.

Το 1964 κατατάγηκε στο Κ.Ε.Ν. Λάρνακας και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 226 Τάγμα Πεζικού.

Μετά την απόλυσή του από το στρατό συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα του κουρέα. Το 1967 νυμφεύτηκε τη Γιωργούλα Περδίου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Χρίστο, τον Δημήτρη και την Παναγιώτα.

Την ευτυχισμένη ζωή του φιλήσυχου οικογενειάρχη ήρθαν να ταράξουν τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974. Έτρεξε από τους πρώτους στο κάλεσμα της πατρίδας και κατατάγηκε στις 20 Ιουλίου  ως έφεδρος στο 226 Τ.Π. Στις 14 Αυγούστου 1974  ο  Κώστας ευρίσκεται στις  τάξεις  της  Εθνικής  Φρουράς που στρατοπεδεύουν κοντά στο χωριό Τραχώνι Κυθρέας. Όταν σπάζει η γραμμή άμυνας στη Μια Μηλιά, οι τουρκικές ορδές, με συνοδεία αρμάτων και αεροπορική κάλυψη, επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον των θέσεων της Μονάδας του Κώστα, η οποία υποχρεώνεται να οπισθοχωρήσει. Ο Κώστας και δεκάδες άλλοι εθνοφρουροί φθάνουν στο χωριό Βώνη, όπου βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι της Φρόσως Δήμου. Το βράδυ διανυκτερεύουν εκεί και γράφουν τα ονόματά τους σε μια λίστα, την οποία παραδίδουν στην ιδιοκτήτρια. Λίγες βδομάδες αργότερα η Φρόσω Δήμου θα παραδώσει τη λίστα στις Κυπριακές Αρχές.

Το πρωί της επομένης, 15ης Αυγούστου 1974, ένοπλοι Τουρκοκύπριοι περικυκλώνουν την οικία της Φρόσως Δήμου, συλλαμβάνουν όλους τους άνδρες που βρίσκονται εκεί και τους οδηγούν στο τουρκικό χωριό Επηχώ.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τους συντρόφους του Κώστα είχαν βγει από το σπίτι για κατόπτευση της γύρω περιοχής και  συνελήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα.  Αργότερα, κατά την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η τύχη του Κώστα και των υπολοίπων αγνοείται.

 

Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο <ΣΤΙΓΜΕΣ 1974> γραμμένο από τους, κ.Κυριάκο Θεοδοσίου κ. Σπύρο Γεωργίου,και Νίκο Τσαγγαρίδη Φιλόλογο. Τη σχολική χρονιά 2005-2006

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το βιβλίο <ΣΤΙΓΜΕΣ 1974>  μπορούν να αποταθούν στο Α΄ Δημοτικό σχολείο Ορμήδειας

________________________________________________________________________

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και αδελφού

ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΙΓΚΗ

τέως από την Ορμήδεια  

που κατατάγηκε στο 226 Τ.Π. και συνελήφθη αιχμάλωτος στη Βόννη στις 15/08/1974 και του οποίου τα οστά τακτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, κηδεύουμε σήμερα Κυριακή 30/09/12 η ώρα 11:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αλαμάνου στην Ορμήδεια και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη του όπως παραστούν.

Επικήδειο θα εκφωνήσει ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.

Οι τεθλιμμένοι:

Σύζυγος, παιδιά, εγγόνια,

αδέλφια και λοιποί συγγενείς.

VIDEO

 

 

Ο Κώστας και η Γεωργία καθ οδόν προς το σπίτι, μετά την τελετή του γάμου τους.

Ο Κώστας πριν πάει στρατό

Ο Κώστας και η σύζυγός του Γεωργία σε αναμνηστική φωτογραφία τη μέρα του γάμου τους.

  Ο Κώστας και η σύζυγος του, που ήταν έγκυος το πρώτο τους παιδί, τον Χρίστο. σε εκδρομή στα χωράφια.  

Ο Κώστας φαντάρος.

Ο Κώστας μετά την απόλυσή του.

  Ο Κώστας σε στιγμές εργασίας στο κουρείο του.

  Ο Κώστας, ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας Ορμήδειας, σε στιγμές επιτυχίας με την ομάδα του.