Η  Ορμήδεια  σας  καλωσορίζει www.ormidheia.com

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ*ΣΤΙΓΜΕΣ 1974*ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ*ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ*ΧΑΡΤΗΣ*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ*ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ*ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΙΤΣΑΣ

Ο Αντώνης, γιος του Κυριάκου Σκίτσα και της Ελένης Αντώνη Ανεμομύλου, γεννήθηκε στην Ορμήδεια στις 09.02.1955. Ήταν ο μικρότερος από τα δύο παιδιά της οικογένειας.

Ο Αντώνης, φιλότιμος νέος και με έφεση για μάθηση, μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του φοίτησε στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το καλοκαίρι του 1973. Αγαπούσε πολύ τη μελέτη και τον αθλητισμό (ήταν μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Α.Σ.Ο.). Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείτο ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική.

Τον Ιούλιο του 1973 κατατάγηκε στο Κ.Ε.Ν. Λάρνακας, για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Τα τραγικά γεγονότα του 1974 τον βρήκαν να υπηρετεί στο 256 Τ.Π. Στον πρώτο γύρο της τουρκικής εισβολής παίρνει μέρος σε διάφορες μάχες για ανακοπή της εχθρικής επίθεσης.

Το πρωί της 6ης Αυγούστου 1974 ο Αντώνης και άλλοι εθνοφρουροί μεταβαίνουν στην περιοχή Λαπήθου, για να  υποστηρίξουν τις δυνάμεις της Εθνικής  Φρουράς που  βρίσκονταν εκεί και πολεμούσαν να ανακόψουν τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία παραβίαζαν την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί και συνεχώς προέλαυναν προς Καραβά Λάπηθο. Ο Αντώνης με 12 άλλοι επιβιβαστήκαν σε όχημα και προωθήθηκαν προς τη περιοχή που διατάχθηκαν. Στη διασταύρωση Λαπήθου-Αϊρκώτισσας έπεσαν σε ενέδρα των Τούρκων, που κρύβονταν στα γύρω περιβόλια. Από τα καταιγιστικά πυρά που δέχθηκαν ακινητοποιήθηκε το όχημα τους. Βγήκαν από το όχημα και ακολούθησε σφοδρή μάχη.

Έκτοτε αγνοείται η τύχη όλων.

**********************************

Γράμμα του Αντώνη στους γονείς του δύο μήνες πριν την τουρκική εισβολή.

**********************************

Ο Αντώνης, που αγαπούσε ιδιαίτερα τη φιλοσοφία, φύλαγε αποφθέγματα μεγάλων φιλοσόφων. Διαβάζουμε σε αποκόμματα που φύλαγε:

    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο <ΣΤΙΓΜΕΣ 1974> γραμμένο από τους, κ.Κυριάκο Θεοδοσίου κ. Σπύρο Γεωργίου,και Νίκο Τσαγγαρίδη Φιλόλογο. Τη σχολική χρονιά 2005-2006

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το βιβλίο <ΣΤΙΓΜΕΣ 1974>  μπορούν να αποταθούν στο Α΄ Δημοτικό σχολείο Ορμήδειας

 

 

Ο Αντώνης φαντάρος.

  Ο Αντώνης φαντάρος.

Ο Αντώνης στον πίνακα των αγνοουμένων με τον αριθμό 54.

  Ο Αντώνης με την αδελφή του Παναγιώτα.

Ο Αντώνης σε φωτογραφικό στιγμιότυπο με συμπαίκτες του στην ομάδα του Α.Σ.Ο.

Ο Αντώνης μαζί με κάποιο φίλο του στο στρατό.

  Ο Αντώνης μαζί με κάποιο φίλο του στο στρατό.

  Ο Αντώνης κατά τη δι-άρκεια της ορκωμοσίας στο Κ.Ε.Ν. Λάρνακας.

  Ο Αντώνης μαζί με άλλους στρατιώτες.

  Ο Αντώνης σε αναμνηστική φωτογραφία, όταν υπηρετούσε τη θητεία του.